Alexei Mateevici, 80

Casă individuală

Alexei Mateevici, 80
Monument de arhitectură de însemnătate naţională, introdus în Registrul monumentelor de istorie şi cultură a municipiului Chişinău, alcătuit de Academia de Ştiinţe.

Datează de la începutul secolului al XX-lea, construită în stil eclectic.

Casa este construită cu o mică retragere de la linia străzii, constă dintr-un parter, ridicat pe un demisol în partea căderii reliefului. Planimetria este caracteristică pentru începutul secolului al XX-lea, simetrică, cu odăile în anfiladă circulară şi cu holul intrării în centru. La faţada posterioară, sunt concentrate dependinţele şi se afla o terasă de colţ închisă cu geamuri.

Faţada principală este construită din piatră tăiată, din care sunt lucrate detaliile, cu reminiscenţe ale clasicismului, de o bună calitate a manoperei: ancadramente subţiri la ferestre, o cornişă cu denticule, coloane la porticul intrării. Compoziţia faţadei este simetrică, cu cinci axe, dintre care patru de ferestre şi un gol de uşă, amplasat în centru şi evidenţiat printr-un portic cu o compoziţie complexă. Intrarea este umbrită de un portic din două coloane ale ordinului doric, care susţin un fronton în arc, formă repetată a golului intrării. Casa are un parapet din tumbe de piatră, în compoziţia cărora intră motivul coloanei dorice, şi grilaj din fier, cu design artistic.


Alexei Mateevici, 82Alexei Mateevici, 79