Alexei Mateevici, 69 A,B

Casă individuală cu atenansă în curte

Alexei Mateevici, 69 A,B; Liter AAlexei Mateevici, 69 A,B; Liter B
Monument de arhitectură de însemnătate naţională, introdus în Registrul monumentelor de istorie şi cultură a municipiului Chişinău, la propunerea Primăriei. Datează de la sfârşitul secolului al XIX-lea – începutul secolului al XX-lea.

Liter A. Casa, cu o mică retragere de la linia roşie a străzii, este construită într-un parter, ridicat pe un demisol înalt, avansat pe linia roşie. Faţada are o compoziţie asimetrică, cu şapte axe, dintre care şase sunt goluri de ferestre şi un gol de uşă, amplasat spre dreapta. Intrarea este scoasă în evidenţă de un rezalit cu un atic curb.

În anii 90 ai secolului al XX-lea arhitectura a fost modificată, fiind soluţionată încă o intrare, amplasată la stânga. Tot atunci au fost executate lucrări de placare la paramentul pereţilor şi soclului clădirii, de îngrădire cu grilaje din fier şi lămpi cu plafoane din sticle.

Liter B. Este un corp de casă cu apartamente de raport, construit în două niveluri, cu încăperile orientate spre o galerie (astupată cu geamuri).

Faţadă
Alexei Mateevici, 70Alexei Mateevici, 68