Alexei Mateevici, 29

Casă de locuit

Casă de raport (denumire din Registru)
Alexei Mateevici, 29
Monument de arhitectură de însemnătate naţională, introdus în Registrul monumentelor de istorie şi cultură a municipiului Chişinău, alcătuit de Academia de Ştiinţe.

Casa a fost construită la sfârşitul secolului al XIX-lea, în stil eclectic. Primul proprietar, care a construit-o a fost Alexandrei Theodorovna Kaldaran. La începutul secolului al XX-lea în această clădire se afla cârmuirea poliţienească a sectorului cinci din Chişinău. În 1940 casa este atestată ca fiind proprietatea lui Zeldis Spiridon. Casa se afla în partea centrală a proprietăţii imobiliare, care ulterior, după trasarea unei stradele, ş-a pomenit amplasată la colţul cartierului nou format, pierzând partea din stânga a curţii.

Este o clădire construită într-un etaj, ridicată pe un demisol înalt, pe un pe un plan unghiular, alungit în adâncul parcelei, cu faţada principală aliniată la linia roşie a străzii. Planimetria casei este specifică stilului eclectic din a II jumătate a secolului al XIX-lea, cu legătura între odăi efectuată prin anfiladă. Spre curte, la colţul dintre aripi, se afla o terasă, spre care erau orientate, unite printr-un culoar lateral, odăile aripii alungite. În curte se intra printr-o poartă monumentală, sub aspect de portic (transformată apoi în holul intrării, în care se afla o scară cu trepte care urcau la cota parterului). Faţada principală are o compoziţie disimetrică, cu două rezalite cu compoziţii diferite: unul, cel din dreapta, conţinea holul intrării (astupat şi prefăcut în fereastră încă până la 1917), al doilea – cu două ferestre cu cornişe curbe, spre deosebire de restul casei, unde ferestrele au cornişe triunghiulare. În urma utilizării pe parcursul anilor a casei, planimetria ei a fost modificată, intervenţiile atingând şi arhitectura faţadei. Rezalitele laterale, au colţurile modelate în bosaje, cu o terminaţie din arcatură pe console. Iniţial erau încununate cu atice cu forme complexe, care au dispărut.

În curte s-a păstrat un corp de casă, fost anexă gospodărească, posibil un grajd, în 1952 prefăcut în locuinţă. S-a păstrat un gol în arc, construit din cărămidă, care conducea în spaţiul de sub acoperiş.

Faţadă
Alexei Mateevici, 31 A,BAlexei Mateevici, 27