Alexandru cel Bun, 113

Casă cu apartamente de raport

Alexandru cel Bun, 113
Monument de arhitectură de însemnătate naţională, introdus în Registrul monumentelor de istorie şi cultură a municipiului Chişinău, alcătuit de Academia de Ştiinţe.

A fost construită la sfârşitul secolului al XIX-lea.

Este o casă cu două etaje, construită la colţul cartierului, la intersecţie cu strada Sfatul Ţării. Aparţinuse lui R. Ştamer, în 1940 proprietar era Arban Langbard.

Din partea curţii are o scară de lemn, prin care se urca la etaj. Arhitectura faţadelor este eclectică cu detalii barocizante. Ponderea decoraţiei plastice este concentrată pe suprafaţa pereţilor etajului, contrastând cu bosajele orizontale ale paramentului. Faţada orientată spre strada Alexandru cel Bun, are două rezalite laterale, la parter se află cinci axe, – patru de ferestre şi o uşă de intrare (azi astupată), cu ancadramente simple. La etaj golurile de ferestre sunt rectangulare, dominate de cornişe sprijinite pe console, cu partea centrală în arc. În rezalitele laterale sunt amplasate balcoane cu o configuraţie plastică în plan, în care se accede prin uşi cu partea superioară în arc. Faţada orientată spre strada Sfatul Ţării are aceiaşi compoziţie arhitecturală, dar fără balcoane.

Faţadă
Alexandru cel Bun, 117Alexandru cel Bun, 111