31 August 1989, 93 A,B

Casă de raport cu pasaj comun

31 August 1989, 93 A,B; Liter A31 August 1989, 93 A,B; Liter B
Monument de arhitectură de însemnătate locală, introdus în Registrul monumentelor de istorie şi cultură a municipiului Chişinău alcătuit de Academiei de Ştiinţe.

În luna mai 1912 Comisia de Construcţii a Upravei a eliberato permisiune Nadejdei Malai pentru construcţia a două case din piatră într-un parter. Supravegherea tehnică era exercitată de A. Hacikianţ, care, probabil, este autorul proiectului acestor clădiri. În ultimul timp interioarele caselor au fost reconstruite, prin ridicarea unui etaj mansardă.

Este un ansamblu de clădiri, alcătuit din două case, ridicate într-un parter, pe un plan unghiular, alungit în adâncimea parcelei, aliniate la linia roşie a străzii cu faţadele laterale. Arhitectura faţadelor este identică, fiecare casă având o compoziţie simetrică, cu cinci axe, dintre care patru sunt goluri de ferestre şi unul de uşă, amplasat central. Paramentul faţadei principale este în zidărie aparentă din piatră făţuită, toată arhitectura casei şi detaliile cioplite au fost soluţionate în spiritul modernului. Partea superioară a pereţilor este terminată printr-o cornişă cu denticule.

Ferestrele sunt fără ancadramente, dominate de cornişe rectilinii, susţinute de console din piatră, cu panouri decorative sub forma bosajelor în plinurile dintre ferestre şi sub pervazul ferestrelor. Intrarea, flancată cu lesene, similare celor de la colţurile casei, cu striuri şi bosaje diamant în loc de capitel, este dotată cu o cornişă sub forma unui fronton semicircular din bolţari. Intrarea este dominată de un atic alcătuit din tumbe şi panouri, care intră în componenţa parapetului clădirii. din piatră, cu tumbe din piatră dotate cu motivul specific modernului din trei striuri.

Faţadă
31 August 1989, 9531 August 1989, 87