Vlaicu Pîrcălab, 39

Vilă urbană

Vlaicu Pîrcălab, 39
Monument de arhitectură de însemnătate naţională, introdus în Registrul monumentelor de istorie şi cultură a municipiului Chişinău la iniţiativa Academiei de Ştiinţe.

A fost construit în anii 30 ai secolului al XX-lea.

În 1940 proprietar era Arhip.

Este o clădire alcătuită dintr-un parter şi etaj, cu ieşinduri ale planului rectangular, construit cu retragere de la linia roşie a străzii, amplasat în mijlocul parcelei. Arhitectura şi structura casei corespund stilului neoromânesc, cu influenţa în planimetrie a funcţionalismului, care-i conferă un grad înalt de confort. Odăile sunt izolate, grupate în corespundere cu zonarea funcţională – sufrageria, saloanele şi bucătăria sunt la parter, legate printr-un culoar lung, cu o ieşire secundară în curte; dormitoarele şi blocul sanitar sunt la etaj, unde se ajunge pe o scară într-o rampă. Faţadele sunt înviorată de elemente caracteristice arhitecturii istorice – ferestre în arc în plin cintru, conturate cu arhivolte, şi ferestre alungite rectangulare la dependinţe, o arcadă din trei goluri – două de ferestre şi unul al uşii care conduce la balconul de deasupra uşii de intrare, sprijinite pe semicoloane scunde. Intrările sunt umbrite de cornişe rectilinii acoperite cu olane, susţinute de console stilizate modern. Confortul era susţinut şi de prezenţa spaţiilor deschise – o terasă în faţa casei, şi un balcon la etaj. Casa este acoperită cu un acoperiş piramidal, înalt cu învelitoare din olane cu penetraţii de volume.

În decursul utilizării planimetria a fost modificată, a dispărut culoarul central şi scara care urca la etaj, terasa din faţa casei, precum şi unele elemente ale decorului plastic, printre care şi friza în forma brâului în torsadă.


Vlaicu Pîrcălab, 40 (în curte)Vlaicu Pîrcălab, 38 (în curte)