Vlaicu Pîrcălab, 3

Casa individuală

Vlaicu Pîrcălab, 3
Monument de arhitectură de însemnătate locală, introdus în Registrul monumentelor de istorie şi cultură a municipiului Chişinău la iniţiativa Primăriei.

În luna octombrie 1873 Uprava orăşenească a organizat o licitaţie pentru realizarea loturilor virane de pământ urban. Lotul a fost cumpărat de către Nikifor Kulakov, unde în 1879 a construit o casă de piatră, într-un parter, lung de 5 stânjeni, şi lat de 4 stânjeni şi un arşin. A fost construită după un proiect model "cinci stânjeni".

Este o clădire alcătuită dintr-un parter, cu planul rectangular, cu faţada aliniată la linia roşie a străzii. Arhitectura este eclectică. Faţada este asimetrică, cu şapte axe compoziţionale, dintre care şase sunt goluri de ferestre şi una al intrării, amplasată lateral într-un rezalit plat, spre stânga, unde se afla poarta de intrare în curte. Ferestrele sunt rectangulare, conturate cu o plintă. Intrarea este evidenţiată printr-un atic din piatră, singurul element al parapetului din grilaj de fier (dispărut).

Faţadă
Vlaicu Pîrcălab, 7Vlaicu Pîrcălab, 2 (colţ str. A. Mateevici)