Veronica Micle, 9

Casă individuală

Casă individuală fosta redacţie a revistei "Basarabia" (denumire din Registru)
Veronica Micle, 9
Monument de arhitectură de însemnătate locală, introdus în Registrul monumentelor de istorie şi cultură a municipiului Chişinău la iniţiativa Primăriei.

În 1885 Stanislav Scopovschi a construit o casă din piatră, cu faţadele după un proiect model, şi un corp de casă în curte, introdus în lista construcţiilor noi din anii 1879–1887. Autor este presupus arhitectul oraşului Leopold Şeidevandt. În această clădire, l-a începutul secoluluial XX-lea s-a aflat redacţia revistei "Basarabia". S-a păstrat o descriere sumară a clădirii din 1915: "Casă din piatră, într-un etaj, alcătuit dintr-un apartament, cu 7 odăi şi 8 ferestre". În această clădire s-a aflat redacţia revistei "Basarabia". În 1940 proprietari este atestat Teodosie Ianovici.

Faţada principală are o compoziţie asimetrică, alcătuită din şapte axe compoziţionale, dintre care şase sunt de goluri de ferestre şi una de uşă, amplasată lateral, spre stânga, unde se afla poarta de acces în curte. Intrarea are loc printr-un portic, dominat de un fronton triunghiular, sprijinit pe doi piloni cu imitarea prin rosturi a bosajelor. Ferestrele originale au fost modificate, ancadramentele au dispărut.

Paramentul faţadei principale este tencuit neted, cu păstrarea compoziţiei caracteristice pentru neoclasicism.

Faţadă
Veronica Micle, 10Veronica Micle, 8