Veronica Micle, 10

Vilă urbană

Vilă urbană a lui Ungher (denumire din Registru)
Veronica Micle, 10
Monument de arhitectură de însemnătate locală, introdus în Registrul monumentelor de istorie şi cultură a municipiului Chişinău la iniţiativa Academiei de Ştiinţe. Proprietară în 1940 este atestată Roza Aiaţki.

Primele informaţii datează din 1868, probabil ridicate conform unui proiect model, numit trei stânjeni. Casa aparţinea familiei Sinadino, se află între casele Şvarţman şi Semigradov. Erau arendate de biblioteca oraşului.

Constă din două clădiri – prima, mai veche, cu faţada lungă, construită în 1868, a doua – cu faţada îngustă aliniată liniei roşii a străzii, construit în anii 20 ai secolului al XX-lea.

I. Faţada principală are o compoziţie asimetrică, alcătuită din zece axe compoziţionale, dintre care nouă sunt goluri de ferestre şi una de uşă, amplasată lateral spre stânga. Intrarea avre loc printr-un portic cu doi piloni, dominaţi de un antablament, amplasat în una din cele două rezalite plate, amplasate asimetric. Sub acoperiş s-au păstrat denriculii. Ancadramentele ferestrelor sunt din muluri, subţiri ca o rama. Paramentul faţadei principale a fost înlocuit cu o căptuşeală din blocuri egale de calcar. Arhitecztura caei în stil neoclasic.

II. Este o vilă, cu compoziţia faţadei principale simetrică, cu trei axe compoziţionale, două de ferestre şi una de la intrare, amplasată central. Intrarea are loc printr-o logie, aflată într-un portic din piloni angajaţi, dominaţi de antablement. Ferestrele sunt ample, cu ancadramente sub forma unor portice, rezultate din combinarea unor cornişe triungiulare cu elemente orizontale dintr-e care o friză din ornamente, sprijinite pe pilaştri ordinului doric. Pereţii au o cornişă cu denticuli. mDeasupra casei a fost construit un parapet din piatră, cu fereastra de aerisire a podului în axa de simetrie. Paramentul casei este tencuit, din mortar fiind modelate detaliile arhitectonice. Colţurile caeei întăriţi vizual prin bosaje. Arhitectura casei în stil eclectic cu inspiraţie din arhitectura populară şi neoclasică.

Faţadă
Veronica Micle, 11Veronica Micle, 9