Teatrului, 15 B

Conac urban (fragment)

Teatrului, 15 B
Monument de arhitectură de valoare locală, inclus în Registrul de monumente de istorie şi cultură a municipiului Chişinău, alcătuit de Academia de Ştiinţe.

A fost construit în a doua jumătate a secolului al XIX-lea.

Era un complex de clădiri, amplasate pe parcela de la colţul cartierului, mărginit de străzile Teatrului şi Mitropolit Dosoftei.

Clădirea principală se află la colţ, având două faţade principale. Casa, are un plan unghiular, ridicată într-un nivel, pe un demisol înalt, cu latura lungă aliniată liniei roşii a străzii Mitropolit Dosoftei, inclusă în frontul ei perimetral. Intrarea în clădire era dinspre această stradă, printr-un portic pe consolă, modificat în Edificiul a suferit modificări esenţiale a aspectului exterior, aplicate în ultimii ani. Au dispărut detaliile arhitecturale, paramentul a fost tencuit neted cu aplicarea unei culori improprii zonei istorice, ferestrele au obţinut ancadramente bastarde din cărămizi ceramoplastice.

Clădirea secundară, o dependinţă gospodărească, era aliniată străzii Teatrului. A fost demolată, păstrându-se peretele faţadei principale.

Faţadă
Teatrului, 11