Sfatul Ţării, 55

Vilă urbană

Sfatul Ţării, 55
Monument de arhitectură de valoare naţională, inclus în Registrul de monumente de istorie şi cultură a municipiului Chişinău, alcătuit de Academia de Ştiinţe. Este important element urbanistic şi monument al istoriei arhitecturii, construită în 1932.

Proprietarul originar nu este cunoscut, în 1940 în această calitate este atestat medicului pediatru Covsman.

Clădirea este ridicată într-un nivel, amplasată cu o retragere de la linia roşie a străzii. Casa are un plan unghiular, cu latura lungă dezvoltată în adâncul parcelei. Odăile sunt grupate după principiul funcţional, în zone intime şi oficiale, de o parte şi alta a două încăperi de primire – un hol, orientat spre stradă şi sufrageria, orientată spre curte.

Individualitatea pregnantă a vilei este arhitectura faţadei principale, cu paramentul din piatră aparentă, cu detalii cioplite artistic, în spiritul stilului modern, pe baza neoclasicismului.

Faţada este simetrică, cu loggia intrării, susţinută de două coloane stilizate, amplasată în axa de simetrie a casei, flancată de două încăperi de aceleaşi dimensiuni, luminate fiecare cu câte un grup din două ferestre, mărginite cu coloane stilizate în aceiaşi cheie artistică. Patru rezalite, mai înalte ca peretele faţadei principale, împart faţada şi parapetul în trei părţi. Partea centrală este evidenţiată, cu o retragere, printr-un atic triunghiular. Cornişa peretelui faţadei principale este sub forma unui antablament cu o cornişă cu denticule.


Sfatul Ţării, 57 A,B (colţ str. Dosoftei)Sfatul Ţării, 51