Sfatul Ţării, 34

Casă de raport

Sfatul Ţării, 34
Monument de arhitectură de valoare naţională, inclus în Registrul de monumente de istorie şi cultură a municipiului Chişinău, alcătuit de Academia de Ştiinţe. A fost construit la sfârşitul secolului al XIX-lea, în stil eclectic cu elemente de modern. Formează un front continuu cu edificiul de la nr.32 de care este alipit.

Casa de locuit, ocupă colţul cartierului de la intersecţia străzilor Alexandru cel Bun şi Sfatul Ţării, ridicată pe un demisol, luând în consideraţie căderea de relief. Are un plan unghiular, cu un subsol în partea faţadei. Folosit pentru o unitate comercială sau artizanală. Etajul a fost conceput pentru două apartamente, la care nivel se urca cândva o scară. Designul elementelor decorative din metal – îngrădirea balconului şi copertina intrării a fost influenţat de stilul modern.

Pereţii sunt finisaţi cu o cornişă cu muluri, ferestrele au ancadramente. În curte conduceau porţi, ale căror canaturi din fier forjat a dispărut.

În curtea proprietăţii imobiliare în anii 30 ai secolului al XX-lea a fost construit un corp de casă, patrulater în plan, într-un singur nivel. Este un apartament alcătuit din două camere şi o bucătărie, cu arhitectura faţadei în stil modern. Soluţia arhitecturală se bazează pe divizarea orizontală în registre, care uneşte golurile de ferestrele şi plinurile, cu ancadramente simple.

Faţadă
Sfatul Ţării, 37Sfatul Ţării, 32 (colţ str. Columna)