Sfatul Ţării, 23 (colţ str. Bucureşti)

Casă de locuit

Casă de locuit a arhitectului A.I. Bernarnazzi (denumire din Registru)
Sfatul Ţării, 23 (colţ str. Bucureşti)
Monument de arhitectură şi istorie de însemnătate naţională, introdus în Registrul monumentelor de istorie şi cultură a municipiului Chişinău la iniţiativa Academiei de Ştiinţe.

În vara anului 1859 în Chişinău a sosit Vilghelmina Bernardazzi, mama cunoscutului arhitect A.I. Bernardazzi şi sora sa – Ecaterina-Matilda Bernardazzi, care cumpără de la Tatiana Ţanghe o casă construită într-un parter şi un demisol, cu o curte cu o suprafaţă de 600 stânjeni pătraţi, aflată la colţul cartierului, mărginit de străzile Meşcanskaia şi Podolskaia. Casa era construită la mijlocul secolului al XIX-lea, după un proiect model, numit "şapte stânjeni", la parter se aflau 6 odăi, în demisol – dependinţe şi anexe. În această casă familia Bernardazzi a locuit din 1859 până în 1907.

Este o casă amplasată la colţul cartierului, cu faţadele aliniate la liniile roşii ale străzilor, ridicată într-unparter, dar care datorită căderii reliefului, în partea curţii casa are două niveluri. A fost o casă de locuit, cu intrarea de onoare amplasată la mijlocul faţadei principale, orientate spre strada Bucureşti. Are şapte axe, şase goluri de ferestre şi unul de uşă, aflat într-unportic cu piloni angajaţi, dominaţi de un fronton triunghiular. Golurile ferestrelor sunt rectangulare, au ancadramente din plintă, cu buiandrugul decorat cu bolţari în pană. La colţurile casei sunt lesene. O intrare secundară a fost amenajată la faţada scurtă.

Faţadă
Sfatul Ţării, 25Sfatul Ţării, 16