Serghei Lazo, 21 (colţ str. Columna)

Casă individuală

Serghei Lazo, 21 (colţ str. Columna); Liter ASerghei Lazo, 21 (colţ str. Columna); Liter B
Monument de arhitectură de însemnătate locală, introdus în Registrul monumentelor de istorie şi cultură a municipiului Chişinău la iniţiativa Primăriei.

A fost folosită drept sediul poştei-telegraf. În timpul celui de al doilea război mondial a suferit, fiind reconstruită cu renegarea arhitecturii iniţiale.

Este o clădire construită la colţul cartierului, ridicată pe un plan rectangular, într-un parter, pe un soclu înalt din cauza căderii reliefului, cu faţadele aliniate la liniile roşii ale străzilor. Arhitectura clădirii este în stil clasicist. Faţada orientată spre strada Columna are 5 axe, ptru de ferestre şi unul de intrare, faţada orientată spre S. Lazo – trei ferestre (una astupată) şi unul de intrare, care conducea în galeria laterală (dispărut.). Din decoraţia plastică originară, care conţinea lesenele amplasate la colţurile clădirii şi în plinurile dintre ferestre, precum şi cornişele rectilinii deasupra ferestrelor, nu s-a păstrat decât două cornişe, fiind introduse ancadramente din plintă în jurul ferestrelor.

Nu comportă calităţi de monument.


Serghei Lazo, 22Serghei Lazo, 19