Alexei Şciusev, 85 A,B

Casă de raport pentru 2 apartamente

Alexei Şciusev, 85 A,B; Liter AAlexei Şciusev, 85 A,B; Liter B
Monument de arhitectură de însemnătate locală, introdus în Registrul monumentelor de istorie şi cultură a municipiului Chişinău, alcătuit de Academia de Ştiinţe.

În luna iulie 1882 nobila Iulia Ceaplinskaia a vândut nobilului Vasilii Constantinovici Scordelli proprietatea imobiliară de la adresa veche str. Leova, 67. Era o casă construită din cărămidă, acoperită ci şindrilă, cu un beci boltit din piatră. alături o atenansă veche acoperită cu şindrilă. În spate – o livadă cu pomi fructiferi, proprietate cumpărată de la licitaţia publică din 1877. În februarie 1890 V. Scordelli a obţinut permisiune de la Cârmuirea urbană de a construi o casă nouă pe locul celei vechi demolate, construită în 1891–1892. Autorul proiectului se presupune că era arhitectul orăşenesc L. Şeidevandt.

A fost o casă într-un nivel, pentru două apartamente, amplasat cu latura îngustă spre stradă, cu arhitectura faţadelor în stil modern. La faţada posterioară aveau terase, imobilul prezentând un exemplu reuşit de casă sudică. A fost demolată şi înlocuită cu o casă individuală cu mansardă.

Faţadă
Alexei Şciusev, 86 A,BAlexei Şciusev, 84 (colţ str. Bănulescu-Bodoni)