Alexei Şciusev, 80 A,B

Casă de raport cu pasaj comun

Alexei Şciusev, 80 A,B; Liter AAlexei Şciusev, 80 A,B; Liter B
Monument de arhitectură de însemnătate locală, introdus în Registrul monumentelor de istorie şi cultură a municipiului Chişinău, alcătuit de Academia de Ştiinţe.

În septembrie 1884 Liubovi Voznaia a construit o casă şi o atenansă, aflată în partea întâia a oraşului, pe strada Leova 74 (adresa veche). Încurând este elaborat proiectul casei, realizat în ultimul deceniu al secolului. În 1940 proprietar era Petre Arventiev

Este un complex din două case de raport, construite într-un nivel, ridicate pe un demisol înalt, cu faţada principală aliniată liniei roşii a străzii, cu faţadele realizate în stil eclectic cu influenţa artei populare.

Faţadele sunt asimetrice, cu patru şi şapte axe compoziţionale, fiecare cu o uşă de intrare, amplasată lateral, într-un rezalit, lângă poarta de acces în curte. Intrările sunt umbrite de o câte o copertină cu console din fier forjat. Casele sunt printre rarele exemple în care este introdusă, drept un element decorativ, instalată deasupra de asupra ferestrelor şi intrărilor – floarea de piatră, caracteristică pentru zona etnografică a cursului inferior a Răutului.

Faţadă
Alexei Şciusev, 81Alexei Şciusev, 79