Alexei Şciusev, 77

Casă în care s-a născut şi a locuit arhitectul A. Şciusev

Alexei Şciusev, 77
Monument de arhitectură şi istorie de însemnătate naţională, introdus în Registrul monumentelor de istorie şi cultură a municipiului Chişinău, alcătuit de Academia de Ştiinţe.

În anul 1851 Comitetul de construcţii Chişinău-Izmail a vândut consilierului de curte Victor Petrovici Şciusev o parcelă de pământ viran. În acelaşi an, Comitetul a confirmat proiectul clădirii, cu cererea de a fi construit în timp de doi aniCasa a fost ridicată între anii 1851–1853 după un proiect model, numit "cinci stângeni", alcătuită din 5 odăi. În această casă s-a născut în 1873 şi a locuit până în 1897 eminentul arhitect academician a. V. Şciusev, numele căruia poartă strada. A fost o casă-muzeu memorial, cu o tăbliţă instalată pe perete.

Este o casă construită într-un nivel, ridicată pe un plan unghiular, pe un soclu, cu faţada principală aliniată liniei roşii a străzii. Un perete longitudinal împarte spaţiul interior în două părţi egale, fiecare divizată în odăi, cu un hol central, planimetrie apropiată de casa populară. La faţada posterioară se afla o terasă de colţ.

Faţada simetrică, cu cinci axe compoziţionale, dintre care patru sunt goluri de ferestre şi una de uşă, amplasată central, într-o logie în arc. Ferestrele au ancadramente cu muluri simple, cu un decor artizanal sub plita de pervaz,care împreună cu streaşina mică şi greoaie sunt improvizaţii la restaurarea casei.

Faţadă
Alexei Şciusev, 79Alexei Şciusev, 76