Puşkin, 3

Casă individuală

Puşkin, 3
Monument de arhitectură de însemnătate naţională, introdus în Registrul monumentelor de istorie şi cultură a municipiului Chişinău la iniţiativa Primăriei.

În 1862 secretarul gubernial Kojuharev a cumpărat un lot viran, aflat la colţul străzilor Puşkin şi Reni. În vara anului 1870 acest lot a fost cumpărat de asesorul de colegiu Petru Soroca, unde în noiembrie 1870 a fost construită o casă din piatră, într-un parter spre stradă şi ridicat pe un demisol spre curte. La parter erau 6 odăi şi în demisol – trei. Autor – A.I. Bernardazzi. În această casă a locuit Nicolai Dmitrievici Codrean, primul director al Şcolii reale din Chişiău, prin stăruinţa căruia a fost construit sediul Şcolii, actualul bloc administrativ al Universităţii de Stat a Moldovei.

Este o clădire construită la colţul cartierului, ridicată pe un plan rectangular, într-un parter, cu faţadele aliniate la liniile roşii ale străzilor. Faţadele au fost modificate, iniţial conţineau numai goluri de ferestre, câte 7 şi 5 axe, cu intrarea în casă din partea curţii interioare. Arhitectura este în spiritul clasicismului, cu pilaştri între ferestre, ancadramente simple în jurul ferestrelor şi o cornişă cu muluri.

Faţadă
Puşkin, 5