Puşkin, 20

Casă de locuit

Puşkin, 20
Monument de arhitectură de însemnătate naţională, introdus în Registrul monumentelor de istorie şi cultură a municipiului Chişinău la iniţiativa Primăriei.

În 1879 asesorul de colegiu Vladimir Stanislavovici Senkevici a cumpărat de la licitaţia publică proprietatea imobiliară care aparţinuse Ecaterine Vikentievne Tokarjevsky. S-a păstrat descrierea din 1879: " Casă din piatră, într-un parter, tencuit în exterior şi exterior, acoperit cu şindrilă, lat de 3 stânjeni şi lung, în adâncul parcelei, de 7 stânjeni, înalt de la soclu până la acoperiş – 1 stânjen, 1 arşin şi 3 degete, alcătuit din cinci odăi, o galerie cu geamuri, din partea curţii; cu podele din lemn, sub casă – un subsol" Casa a fost construită la mijlocul secolului al XIX-lea după un proiect model "trei stânjeni".

Este o clădire alcătuită dintr-un parter, cu planul unghiular, alungit în adâncul curţii, cu faţada aliniată la linia roşie a străzii. Din cauza căderii reliefului, casa a fost construită pe un demisol, cu intrare din partea străzii, folosit ca o unitate comercială. Faţada este asimetrică, cu cinci axe compoziţionale, patru ferestre (una astupată) şi o uşă (înlocuită cu o fereastră), amplasată într-un rezalit plat, orientat spre dreapta. Ferestrele aveau ancadramente cu muluri, cornişa – o friză netedă, la colţurile casei şi a rezalitului – se aflau lesene, decorate ulterior cu bosaje.


Puşkin, 18 A,B