Puşkin, 18 A,B

Casă de raport şi atenansă în curte

Puşkin, 18 A,B
Monument de arhitectură de însemnătate locală, introdus în Registrul monumentelor de istorie şi cultură a municipiului Chişinău la iniţiativa Academiei de Ştiinţe.

A fost construită la sfârşitul secolului al XIX-lea, arhitectura fiind eclectică cu influenţa stilului modern.

Liter A. Este o clădire alcătuită dintr-un parter, cu planul rectangular, cu faţada aliniată la linia roşie a străzii. Faţada are şase axe, toate goluri de ferestre (una din ferestre a fost înlocuită cu o uşă de intrare), de forme rectangulare, cu ancadrament simplu, sprijinit pe plita comună pentru toate ferestrele. La colţurile casei şi între ferestre se află lisene cu un striu central, de culoare contrastantă cu paramentul clădirii, care susţin o cornişă exagerat de evazată. Partea superioară a faţadei este dominată de un parapet din piatră, tumbele căreia sunt în continuarea lesenelor.

Liter B. Este o casă-miniatură, ridicată în două etaje, amplasată în colţul din stânga curţii. Planimetria casei este confortabilă, necătând la gabaritele reduse. Arhitectura faţadei s-a format sub influenţa vilelor suburbane de la începutul secolului al XX-lea, asemănătoare celor construite la nordul Basarabiei, intrarea în casă fiind evidenţiată cu un acoperiş piramidal.

Faţadă
Puşkin, 20Puşkin, 17 (colţ str. Bucureşti)