Mitropolit Petru Movilă, 6

Casă de raport

Casă individuală (denumire din Registru)
Mitropolit Petru Movilă, 6
Monument de arhitectură de însemnătate locală, introdus în Registrul monumentelor de istorie şi cultură a municipiului Chişinău la iniţiativa Primăriei.

În 1879 consilierul de stat efectiv Ignat Osipovici Noreiko a cumpărat de la licitaţia publică, organizată de Duma urbană un loc viran, între proprietăţile lui Polonsky şi Goldenberg, unde între 1880 şi 1888 a ridicat o casă din piatră cu un corp secundar. Casa avea 7 odăi, 14 ferestre, corpul de casă – 3 camere.

Din complexul edilitar a rămas doar clădirea principală, care era o casă de raport cu două apartamente.

Este o clădire alcătuită dintr-un parter, cu planul unghiular, cu faţada aliniată la linia roşie a străzii. Faţada principală are o compoziţie simetrică, cu şapte axe , dintre care cinci sunt goluri de ferestre şi una două de uşi, amplasate în rezalitele laterale. Uşile de intrare în apartamentele din edificiu au fost înlocuite cu ferestre. La faţada posterioară are o verandă deschisă. Arhitectura este eclectică, cu detalii din arsenalul stilului clasic – frontoane, ancadramente simple la ferestre. Faţada principală era încununată cu un parapet din grilaj de fier, mărginite la capete cu atice, care se prezintă drept fundal pentru frontoanele rezalitelor întrărilor.

Faţadă
Mitropolit Petru Movilă, 8 A,BMitropolit Petru Movilă, 4