Mitropolit Petru Movilă, 2 (colţ str. Bucureşti)

Casă de raport

Mitropolit Petru Movilă, 2 (colţ str. Bucureşti)
Monument de arhitectură de însemnătate locală, introdus în Registrul monumentelor de istorie şi cultură a municipiului Chişinău la iniţiativa Academiei de Ştiinţe.

În anul 1879 văduva subcolonelului Magdalina Fedorovna Polonsky a cumpărat de la licitaţia publică organizată de Duma urbană un loc viran, la colţul cartierului mărginit de străzile Petru Movilă şi Bucureşti, unde la începutul anilor ’80 ai secolului al XIX-lea a ridicat două case din piatră, acoperite cu tablă de fier, una din ele amplasată la colţ, cu 7 odăi, şi alta – un corp de casă secundar, cu 4 camere – construit pe strada Bucureşti (actualul număr 4). Autor posibil arhitectul urban de atunci L. Scheidevandt.

Arhitectura casei de la colţ este în spiritul clasicismului.

Este o clădire construită la colţul cartierului, ridicată pe un plan rectangular, într-un parter, cu faţadele aliniate la liniile roşii ale străzilor. Faţada principală est orientată spre strada Bucureşti. Are şase axe, dintre care cinici sunt de ferestre şi una de intrare. Intrarea este amplasată în partea centrală a casei, într-un rezalit încununat cu un fronton triunghiular. Colţurile casei şi a rezalitului central sunt întărite vizual cu lesene, care susţin o friză netedă, sub o cornişă cu muluri. Clădirea a fost amplificată prin construcţia unei mansarde, ridicată deasupra unei jumătăţi a clădirii şi printr-un bloc nou, care a unit casa cu clădirea de la nr. 4.

Faţadă
Mitropolit Petru Movilă, 4Mitropolit Petru Movilă, 1