Mitropolit Petru Movilă, 1

Casă individuală

Mitropolit Petru Movilă, 1
Monument de arhitectură de însemnătate locală, introdus în Registrul monumentelor de istorie şi cultură a municipiului Chişinău la iniţiativa Academiei de Ştiinţe.

În iulie 1885 asesorul de colegiu Ivan Trofimovici Boldescul a vândut Ecaterinei Constantinovna Gripari o casă de piatră într-un etaj, construită în acel an şi o curte , vecină cu un lot viran şi vis a vis de piaţa Nemţească. Autor posibil arhitectul urban de atunci L. Scheidevandt. În anii 30 ai secolului al XX-lea fost construită o vilă în stil modern.

Este o clădire alcătuită dintr-un parter, ridicată pe un plan rectangular, cu faţada aliniată la linia roşie a străzii. Planimetria este inspirată de planul casei populare, cu un hol central, în jurul căruia se află amplasate trei odăi. Din culoarul central au loc intrările în dormitoare, bloc sanitar, bucătărie, şi de aici – în veranda de la faţada posterioară.

Faţada principală are o compoziţie simetrică, cu trei axe, două de goluri şi unul de intrare, amplasat central. Intrarea are loc printr-o loggie în rezalitul amplasat central, sub forma unui portal cu atic, flancat de pilonii care continuă prin tumbe în parapetul cu panouri din piatră, care încoronează clădirea. Paramentul este în zidărie aparentă, cu detaliile cioplite din piatră, în combinare cu panouri şi brâe cu factură aspră din piatră spartă cu fracţie măruntă. Arhitectura este în spiritul modernului, în care tradiţiile naţionale au fost combinate cu elementele de decor din arsenalul clasicismului.


Mitropolit Petru Movilă, 2 (colţ str. Bucureşti)