Mitropolit Gavriil Bănulescu-Bodoni, 53

Casă de locuit

Conac urban (denumire din Registru)
Mitropolit Gavriil Bănulescu-Bodoni, 53; Liter AMitropolit Gavriil Bănulescu-Bodoni, 53; Liter B
Monument de arhitectură de însemnătate naţională, introdus în Registrul monumentelor de istorie şi cultură a municipiului Chişinău, alcătuit de Academia de Ştiinţe.

Casa repetă planul unei construcţii de locuit care a apărut după 1834, dar arhitectura faţadelor şi modificarea planului datează din ultimul sfert al secolului al XIX-lea. Arhitectura clădirii este în stil eclectic.

Este o casă de locuit pentru o familie, construită cu planul dreptunghiular, alcătuită dintr-un etaj, ridicată pe un demisol înalt. Planul casei este dreptunghiular, cu latura lungă aliniat liniei roşii a străzii, cu colţul interior, aflat lângă intrarea în curte, rotunjit. Odăile sunt distribuite în anfiladă circulară, cu o ieşire la terasă, orientată spre curte.

Faţada principală, cu aspect de clădire cu două etaje, are o compoziţie asimetrică, cu şase axe de goluri, cinci de ferestre şi unul al intrării principale, amplasate lateral, în partea stângă. Intrarea principală are loc sub adăpostul unui portic din două coloane ale ordinului doric, cu canelure, ridicate pe piedestale înalte, încoronate cu un fronton triunghiular. Golul uşii în arc în plin cintru, cu evidenţierea cheii de boltă în arhivoltă, este completat cu o uşă cu canaturile din lemn sculptat, continuate cu o fereastră circulară. Ferestrele sunt rectangulare, cu ancadramente subţiri, care contrastează cu paramentul în bosaje orizontale. Colţurile casei sunt evidenţiate cu pilaştri cu caneluri. Pereţii, divizaţi în două registre de cordonul dintre demisol şi parter, sunt finisaţi printr-o cornişă proeminentă.

În complex cu casa este poarta intrării, alcătuită din doi piloni prismatici, de care erau prinse canaturile din metal (dispărute) cu coronamentele executate din fier forjat.

FaţadăFaţadă
Mitropolit Gavriil Bănulescu-Bodoni, 51