Mihai Kogălniceanu, 86 A,B

Casă individuală

Mihai Kogălniceanu, 86 A,B
Monument de arhitectură de însemnătate locală, introdus în Registrul monumentelor de istorie şi cultură a municipiului Chişinău, alcătuit de Academia de Ştiinţe.

În februarie 1873 Uprava din Chişinău a organizat o licitaţie publică a loturilor virane. Lotul de la adresa Reni 70 (număr vechi), a fost cumpărat de către arhitectul Luca Nazarovici Semko-Savoisky, care în 1879 construieşte din piatră o clădire într-un etaj, mărturie servind adeverinţa semnată de arhitectul oraşului L. Şeidevandt, arhitectul însă rămâne incert.

Este o clădire alcătuită dintr-un parter, cu planul rectangular, aliniat la linia roşie a străzii. Faţada principală are o compoziţie simetrică, alcătuită din cinci axe, patru de goluri de ferestre şi una de intrare, amplasată într-un rezalit central, care conduce în holul casei. Detaliile arhitectonice ale faţadei principale sunt din arsenalul stilului neoclasic, faţada fiind tratată ca un order fără coloane, o plintă delimitează friza şi cornişa, ancadramente simple la ferestre şi plite de pervaz, dotate cu panouri, fronton triunghiular deasupra intrării.

Faţadă
Mihai Kogălniceanu, 87Mihai Kogălniceanu, 85