Maria Cibotari, 9 A,B,C (colţ str. Şciusev)

Casă de raport

Maria Cibotari, 9 A,B,C (colţ str. Şciusev); Liter AMaria Cibotari, 9 A,B,C (colţ str. Şciusev); Liter B,C
Monument de arhitectură de însemnătate locală, introdus în Registrul monumentelor de istorie şi cultură a municipiului Chişinău la iniţiativa Academiei de Ştiinţe.

În primăvara anului 1869 locuitorul Chişinăului Andrei Kobzarev a cumpărat de la litaţia publică o proprietate imobiliară aflată la colţul străzilor Buiucani şi Leova. După moartea sa proprietară a rămas soţia sa şi fiul, iar din 1893 – Kristofer Volna. Erau două case, una amplasată la colţul cartierului, alta – aliniată străzii M. Cibotari. În anii ’90 ai secolului al XX-lea, în urma privatizării, aceste două case au obţinut adrese separate, prima rămânând la adresa veche, str. A.Şciusev, nr. 94, a doua – M.Cibotari, nr. 9.

S-a păstrat descrierea casei aliniate la str. M. Cibotari: "O casă într-un parter, aliniată străzii Buiucani, acoperită cu oloane, lungă de 3,5 stânjeni şi lată de 3,5 stânjeni, cu înălţimea de 3,5 arşini, cu 3 camere. La această casă dinspre curte a fost alipită o anexă, acoperită parţial cu olane, şi o parte cu tablă de fier, lungă de 6, lată de 2,5 stânjeni, înaltă de 1 stânjen. Are două secţii, într-un se află bucătăria, magazia şi un antreu, în altul – bucătăria şi două camere. Sub această clădire este un beci pentru zarzavaturi".

Casa de locuit a fost construită la sfârşitul secolului al XIX-lea în stil eclectic cu reminiscenţe neoclasice, drept model servind faţadele din albumele de la începutul secolului al XIX-lea. Faţada este asimetrică, cu patru axe, dintre care trei ferestre şi o intrare, amplasată spre stânga. Intrarea are loc printr-un portic cu pilonii angajaţi, dominat de un atic rectangular. În partea superioară a pereţilor se află o cornişă, ferestrele au ancadramente simple.

Faţadă
Maria Cibotari, 11 A,BMaria Cibotari, 8 A,B