Maria Cibotari, 11 A,B

Casă de raport cu pasaj carosabil

Maria Cibotari, 11 A,B
Monument de arhitectură de însemnătate locală, introdus în Registrul monumentelor de istorie şi cultură a municipiului Chişinău la iniţiativa Academiei de Ştiinţe.

În anul 1881 văduva secretarului de colegiu, Eugenia Gursky a construit o casă din piatră într-un parter, compusă din cinci odăi, şi un corp de casă într-un parter, compus din trei odăi, ambele case orientate cu faţadele spre strada Buiucani (cu nr. Vechi 11). Arhitectul, posibil, a fost arhitectul urban de atunci, L.I. Scheidevandt. În una din aceste case, între anii 1936–1940 a locuit arhitectul Iu. V. Novitsky.

Este un complex de clădiri, cu planurile rectangulare, aliniate cu faţadele la linia roşie a străzii, despărţite printr-un pasaj carosabil cu o poartă din fier forjat.

Fiecare casă are planimetria soluţionată separat cu faţadele în zidărie aparentă, din piatră tăiată, cu detaliile cioplite, cu aspect comun pentru ambele faţade – ancadramente simple, cu bolţar central, sprijinite pe o plită de pervaz pe console mici, o friză simplă, delimitată de o plintă simplă.

Literul A. Are compoziţia planului şi faţadei asimetrică. Are trei axe compoziţionale – două doluri de ferestre, care iluminează o cameră, şi un gol de uşă amplasat lateral. La faţada posterioară se află două camere cu o intrare secundară din curte. Decoraţia plastică se rezumă la lesene, amplasate în conformitate cu structura interioară. Paramentul a fost vopsit.

Literul B. Este o casă, cu structura inspirată din casa de locuit populară – un hol central, de o parte şi alta a căreia se află câte o odaie, cu două camere la faţada posterioară, unde se afla şi intrarea secundară din partea curţii interioare. Faţada are o compoziţie disimetrică, cu patru axe, dintre care trei de ferestre şi unul de uşă, amplasat central. Două ferestre mai mici, din partea stângă, sunt echilibrate de o fereastră mai largă din partea dreaptă a faţadei. Paramentul a păstrat zidăria aparentă.


Maria Cibotari, 15Maria Cibotari, 9 A,B,C (colţ str. Şciusev)