Maria Cibotari, 4

Casă individuală

Maria Cibotari, 4
Monument de arhitectură de însemnătate locală, introdus în Registrul monumentelor de istorie şi cultură a municipiului Chişinău la iniţiativa Academiei de Ştiinţe.

În vara anului 1879 primarul Chişinăului Carol Alexandrovici Schmidt a cumpărat un lot viran de pământ, aflat la colţul cartierului mărginit de străzile Buiucani şi Reni. La 1 septembrie 1879 Uprava Chişinăului a emis o adeverinţă lui C.A. Schmidt cu privire la finisarea construcţiei unei case într-un parter, autor al căreia este arhitectul Constantin Kurkovsky (s-a păstrat proiectul). În 1903 proprietar era Elisabeta Sokolova.

În timpul celui de al doilea război mondial clădirea a fost afectată cu pierderea parţială a aspectului iniţial.

Constă din două imobile, construite izolat, în timpuri diferite. Prima, Literul A, a fost construită la colţul cartierului, a doua, Literul B – alipită ei, cu faţada aliniată liniei roşii a străzii M. Cibotari. Fiecare clădire are o structură planimetrică finisată şi deferită soluţie decorativ-plastică a faţadelor.

Clădirea construită la colţul cartierului, este ridicată pe un plan rectangular, constă dintr-un parter, cu faţadele aliniate la liniile roşii ale străzilor. Are un plan tradiţional, inspirat din arhitectura casei populare – în centru holul intrării, cu patru odăi dispuse lateral.

Literul A. Faţada principală este asimetrică, cu patru axe compoziţionale, trei de ferestre li o uşă de intrare, amplasată într-un rezalit în partea centrală, într-o loggie. Loggia este flancată de doi piloni cu un atic deasupra intrării. La colţurile clădirii se află pilaştri, surmontat de câte o tumbă, care, împreună cu coronamentul intrării şi cu grilajele de fier (azi pierdute) formau parapetul faţadei. Paramentul a fost în zidărie aparentă din piatră făţuită, cu detaliile cioplite – denticule sub cornişă şi buiandrugi în pană la ferestre. În timpul intervenţiilor de la începutul secolului al XXI-lea arhitectura faţadei a fost modificată – au dispărut buiandrugii în pană de la ferestre, învelitoarea din tablă din fier a fost înlocuit cu olane, ce-a condus la o înălţime mai mare a acoperişului.

Literul B. Are planul asemănător, dar cu un culoar din partea posterioară, de unde se intra în odăile, toate orientate spre stradă. Faţada era decorată cu o elemente arhitectonice în spiritul eclecticii, dispărute în timpul reconstrucţiei casei.

Faţadă
Maria Cibotari, 5 (colţ str. M. Kogălniceanu)Maria Cibotari, 3