Hînceşti, 72 A,B (colţ str. V. Micle)

Casă de raport

Hînceşti, 72 A,B (colţ str. V. Micle); Liter AHînceşti, 72 A,B (colţ str. V. Micle); Liter B
Monument de arhitectură de însemnătate locală, introdus în Registrul monumentelor de istorie şi cultură a municipiului Chişinău la iniţiativa Primăriei.

Este un complex din case de locuit, ambele datează de la mijlocul secolului al XIX-lea (datarea cu sfârşitul acestui secol este contestată).

Liter A. Este o clădire ridicată într-un parter, construită la colţul cartierului, orientată cu faţada principală spre piaţeta rectangulară de la intersecţia străzilor V. Alexandri cu Veronica Micle. Faţadele sunt aliniate la liniile roşii ale străzilor. În anii celui de al doilea război mondial a fost deteriorată, reconstruită cu simplificarea decorului arhitectonic.

Arhitectura este eclectică, cu reminiscenţe clasice. Faţada orientată spre Veronica Micle, are o compoziţie asimetrică, din nouă axe, opt goluri de ferestre, şi o uşă, amplasată central (de provenienţă târzie); faţada orientată spre strada V. Alexandri, este asimetrică, are şase axe, cinci goluri de ferestre şi o uşă, amplasată central-lateral (de provenienţă târzie). Din decorul original s-a păstrat doar ancadramentele ferestrelor în arc în segment de cerc, conturate în partea superioară de un ancadrament din muluri pe console şi plita de pervaz susţinută de console.

Liter B. Este o clădire ridicată într-un parter, construită la colţul cartierului, orientată cu faţada laterală spre piaţeta rectangulară de la intersecţia străzilor V. Alexandri cu Veronica Micle, cu faţadele aliniate la liniile roşii ale străzilor. Arhitectura este eclectică, cu elemente ale stilului rus. Faţada orientată spre Veronica Micle, are o compoziţie asimetrică, din şase axe, cinci goluri de ferestre, şi o uşă, amplasată central-lateral; faţada orientată spre strada V. Alexandri, este simetrică, cu cinci axe, patru goluri de ferestre şi o uşă, amplasată central. Din decorul original s-au păstrat ancadramentele-plintă a uşii şi a ferestrelor rectangulare, ultimele dominate în partea superioară de o cornişă complexă de tipul barocului rus "Narâşkin", câmpul căruia este cu reliefuri. Compoziţii din reliefuri şi ghirlande de romburi sunt instalate între ferestre.

Faţadă
Hînceşti, 73Hînceşti, 69