Columna, 49

Casă de raport cu unitate comercială la parter

Columna, 49
Monument de arhitectură de însemnătate locală, introdus în Registrul monumentelor de istorie şi cultură a municipiului Chişinău, alcătuit de Academia de Ştiinţe. A fost construită la mijlocul secolului al XIX-lea.

Proprietarul originar nu este cunoscut.

Este o clădire rectangulară în plan, ridicată în două etaje, aliniată liniei roşii a străzii, ocupând toată lăţimea parcelei de teren. Faţada este simetrică, cu şapte axe de goluri, şase de ferestre şi unul al gangului carosabil amplasate în centru. Ferestrele alungite de tipul vitraliilor şi uşile de intrare, evidenţiate în arc în plin cintru, amplasate lateral pentru accesul direct din stradă, sunt un argument al utilizării parterului în scopuri comerciale. Intrările în locuinţele de la etaj sunt de pe galeria de la faţada posterioară.

Faţada principală este decorată în spirit eclectic cu elemente neoclasice, care se raportă la faza unei refaceri din primul deceniu al secolului al XX-lea. Paramentul parterului are bosaje orizontale formate din "chingi" înguste, care trec în bolţarii golului în arc al gangului carosabil. Ferestrele sunt rectangulare, cu ancadramente la primul etaj, cu cheia de boltă decorativă, la etaj – fără chenare; sub ferestre sunt panouri rectangulare. Între etaje se află un cordon cu muluri sub forma cornişei. Partea superioară a pereţilor are o friză din console stilizate şi o cornişă clasică. Simetria faţadei principale este susţinută şi de golul larg de la etaj, fereastră cu o uşă în mijloc, prin care avea loc ieşirea la balcon şi gangul carosabil la parter. Balconul, instalat în axa de simetrie, deasupra gangului carosabil, are o configuraţie plastică, cu îngrăditura din metal forjat.

Clădirea a fost modernizată în ultimul timp: acoperişul a fost ridicat pentru a permite amenajarea unei mansarde, balconul a fost închis sub forma unui bovindou, în finisajul pereţilor sunt folosite materiale streine clădirii iniţiale.

Faţadă
Columna, 51Columna, 47