Columna, 145 A,B,C,D,E,G

Complexul cazărmilor

Columna, 145 A,B,C,D,E,G; Liter A,BColumna, 145 A,B,C,D,E,G; Liter BColumna, 145 A,B,C,D,E,G; Liter C
Monument de arhitectură de însemnătate locală, introdus în Registrul monumentelor de istorie şi cultură a municipiului Chişinău, alcătuit de Academia de Ştiinţe. Este datat cu anii 1870–1880. În perioada interbelică a fost dislocat Regimentul 6 Grăniceri şi 7 Vânători.

A fost alcătuit din 6 edificii, construite în interiorul şi perimetral cartierului, mărginit de străzile Columna, Mitropolit Petru Movilă, Mitropolit Dosoftei şi Serghei Lazo.

Arhitectura imobilelor este eclectică pe baza structurii şi detaliilor stilului neoclasic cu inovaţii de modern. Constă din clădirea comenduirei (azi Ambasada Chinei, are intrare de pe strada Mitropolit Dosoftei), cazărmi şi clădiri de antrenament şi instruire.

Intrarea principală este de pe bulevardul Columna, unde se află două clădiri cu trei etaje. Clădirea din dreapta are faţada dominată de un rezalit central, cea din stânga – de trei rezalite. Aspectul arhitectural este dominat de un ritm egal al golurilor de ferestre. Se observă o tendinţă de uşurare a masivităţii ancadramentelor pe măsură creşterii în etaje.

La colţul cartierului, este o clădire într-un etaj, a suferit în timpul celui de al doilea război mondial, înălţimea căreia era, probabil, de 2–3 etaje.


Columna, 148Columna, 143 A,B