Bucureşti, 73 A,B,C

Casă individuală

Demolat
Bucureşti, 73 A,B,C
Monument de arhitectură de însemnătate locală, introdus în Registrul monumentelor de istorie şi cultură a municipiului Chişinău la iniţiativa Academiei de Ştiinţe.

În luna octombrie 1867 asesorul de colegiu Iacob Murza a achiziţionat de la licitaţia publică o proprietate imobiliară care aparţinea registratorului de colegiu Ivan Vlasov, aflată în prima parte a oraşului pe strada Podoliei. Casa a fost într-un parter, construită din material amestecat – piatră şi cărămidă, în lăţime avea 3 şi în lungime 6 stânjeni, sub casă se afla o pivniţă boltită. În partea stângă a casei se afla un corp de casă într-un etaj, acoperit cu şindrilă, de 3 în lăţime şi 5 stângeni lungime, în curte o fântână şi o livadă de fructe. Aceste case au fost construite la mijlocul secolului al XIX-lea, după proiecte-model.

Este o clădire alcătuită dintr-un parter, cu planul rectangular, cu faţada principală construit pe linia roşie a străzii.

Casa a fost reconstruită, cu ridicarea unui nivel nou. Paramentul faţadei principale este în zidărie aparentă din piatră făţuită, cu detaliile cioplite. Deşi manopera şi calitatea lucrărilor sunt la un nivel tehnic nalt, clădirea a pierdut statutul de monument istoric.

Faţadă
Bucureşti, 74Bucureşti, 72