Bucureşti, 33 A,B,C,D

Casă de raport cu pasaj carosabil

Casă de raport (denumire din Registru)
Bucureşti, 33 A,B,C,D; Liter ABucureşti, 33 A,B,C,D; Liter B
Monument de arhitectură de însemnătate locală, introdus în Registrul monumentelor de istorie şi cultură a municipiului Chişinău la iniţiativa Primăriei. Datează de la mijlocul secolului al XIX-lea. În 1940 proprietari P. Zelţman şi H. Mednic.

Este un complex din patru clădiri, dintre care două (A şi G) sunt aliniate la linia roşie a străzii, iar două sunt construite în interiorul curţii (B şi V).

Liter (A şi G). Iniţial arhitectura faţadei principale prezenta o clădiri cu unsprezece axe, axa centrală reprezentând arcul de intrare în curte a pasajului. Arhitectura este în spirit eclectic cu reminiscenţe neoclasice: ancadramente în jurul golurilor rectangulare a ferestrelor, o cornişă cu muluri sub streaşină. Golul intrării era rectangular cu colţurile rotunjite.

Arhitectura caselor a fost modificată malefic: casele au fost izolate prin distrugerea frontului pasajului; au fost create intrări din partea străzii, casa din dreapta a fost înălţată prin adăugarea antablamentului şi construcţia unui acoperiş înalt, în care se află o mansardă, astfel că ele nu mai prezintă o unică clădire, pierzând şi calitatea de monument istoric.

Liter B. Este o casă de raport, amplasată în adâncul curţii, ridicată pe un soclu înalt, cu intrările în casă de pe o galerie.

Liter V. Casă de raport, ridiat în două etaje.

Faţadă
Bucureşti, 34 A,BBucureşti, 32