Bucureşti, 119

Edificii în funcţii sociale

Bucureşti, 119
Monument de arhitectură de însemnătate naţională, introdus în Registrul monumentelor de istorie şi cultură a municipiului Chişinău la iniţiativa Academiei de Ştiinţe. Spitalul de boli oftalmice, a Iuliei Kwiatkowsky. În 1912 acoperişul a luat foc. După incendiu clădirea a fost înălţată cu un etaj. În 1940 era Căminul Universităţii de Agronomie.

Din 1989 a devenit sediul Mitropoliei Moldovei.

Este o clădire cu etaj construit deasupra parterului, cu planul în formă de careu, cu aripile laterale orientate în adâncul parcelei, şi faţada principală construită pe linia roşie a străzii.

Faţada principală are o compoziţie simetrică, alcătuită din 13 axe compoziţionale, dintre care 12 sunt de goluri de ferestre şi unul de uşă, amplasat central, în axa de simetrie. Paramentul faţadei principale este în zidărie aparentă din piatră făţuită, cu detaliile cioplite. Detaliile arhitectonice ale faţadei principale sunt din arsenalul stilului eclectic cu reminiscenţe clasice.

Intrarea printr-un gol în plin cintru, este soluţiontă într-un rezalit, dominat de balconul etajuluişi un atic arc, element al parapetului clădirii.

Ferestrele au ancadramente din chenare simple, sprijinite pe plita de pervaz unică pentru toată clădirea, dominate de cornişe de forme diferite – în rezalitele laterale triunghiulare, în partea centrală – rectilinii cu console. Sub ferestre – nişe rectangulare.

Partea superioară a rezalitelor este terminată printr-un parapet plin din panouri.

Faţadă
Bucureşti, 118