Bernardazzi, 54

Casă individuală

Bernardazzi, 54Bernardazzi, 54
Monument de arhitectură de însemnătate locală, introdus în Registrul monumentelor de istorie şi cultură a municipiului Chişinău la iniţiativa Primăriei.

Prima construcţie pe acest lot de teren a fost ridicată pe la mijlocul secolului al XIX-lea. Aparţinea Sofiei Larionovna Taranovsky, care o vinde în 1895, nobilului Vavila Nichitovici Vaşkevici. Era o casă din piatră într-un etaj, cu o pivniţă. Casa era alcătuită din 4 camere, două dintre care erau orientate spre stradă, iar alte două cu bucătăria – spre curte.

Proprietatea imobiliară constă din două clădiri, dintre care cea din dreapta a fost înlocuită cu o vilă cu două niveluri, cu arhitectura retro modern românesc, casa din stânga s-a păstrat.

Casa din stânga construită într-un etaj, aliniată cu latura lungă la linia roşie a străzii. Faţada principală, soluţionată în spiritul clasicismului tardiv provincial, are o compoziţie asimetrică, cu 9 axe, dintre care 7 sunt goluri de ferestre şi două de uşi, ambele amplasate în partea dreapta (posibil una de provenienţă târzie). Ferestrele fără ancadramente, au cornişe orizontale, pereţii sunt finisaţi printr-o cornişă rudimentară. Uşa este umbrită de o copertină din tablă de fier pe console din fier forjat.

Faţadă
Bernardazzi, 56Bernardazzi, 52