Bernardazzi, 42

Casă individuală

Bernardazzi, 42
Monument de arhitectură de însemnătate locală, introdus în Registrul monumentelor de istorie şi cultură a municipiului Chişinău la iniţiativa Primăriei.

În 1903 aparţinea lui Serghei Berimovici, din 1904 până în 1908 proprietar este familia nobililor Irina Semenovna Romanenko. Din 1912 proprietară este atestată nobila Zinovia Vasilievna Anghel, care în 1915 avea casă de locuit la această adresă. Este construită în stil eclectic cu reminiscenţe de modern.

Casa este ridicată dintr-un parter, construită pe un plan unghiular, alungită cu o aripă în adâncul parcelei, iar cu alta, scurtă, aliniată la linia roşie a străzii. Faţada principală are o compoziţie asimetrică, cu trei axe, două goluri de ferestre şi unul de uşă, amplasat lateral, spre stânga. Paramentul este din cărămidă aparentă, cu decoraţia plastică executată din piatră, utilizată cu relief din bosaje: ancadramente, cornişa cu imitaţia denticulelor, lisene. În ultimul timp a fost înălţată cu un etaj, peretele lateral al căruia creează impresia unui atic plin, construit deasupra faţadei principale a clădirii iniţiale.


Bernardazzi, 46Bernardazzi, 35