Anatol Corobceanu, 13 (colţ str. S. Lazo)

Conac urban

Casă individuală (denumire din Registru)
Anatol Corobceanu, 13 (colţ str. S. Lazo)
Monument de arhitectură de însemnătate locală, introdus în Registrul monumentelor de istorie şi cultură a municipiului Chişinău la iniţiativa Academiei de Ştiinţe.

Primele informaţii datează din 1860, când proprietar era Iosi Galperin, un lot viran de 960, 75 stânjeni pătraţi, de la care ajunge în proprietatea lui Hristofor Paraskivoglo. În 1895 acesta a vândut o parte virană din sectorul său inginerului-tehnolog Iulian Levinsky, care între anii 1896–1898 a construit o casă cu o atenansă în curte. S-a păstrat descrierea casei din 1898:"Casă într-un etaj, construit din piatră pe mortar din var, acoperit cu olane, are o mansardă. În casă se află un apartament cu 10 odăi, baie, WC, 8 ferestre, 24 de uşi, 9 – sobe". În 1940 proprietari erau atestaţi Alexandru şi Maria Bobeico.

A fost casa principală a unui conac urban, contruită într-un parter, ridicată pe un plan rectangular, aliniat cu faţada principală liniei roşii a străzii. Soluţia planimetrică a casei şi compoziţia faţadei principale reflectau principiile creative ale neoclasicismului, cu influenţa tradiţiilor locale. Faţada principală are compoziţie simetrică, cu cinci axe, toate goluri de ferestre, cu pilaştri ordinului doric la colţurile clădirii şi evidenţiind fereastra din axă. Paramentl este tencuit neted. Intrarea era din partea curţii interioare. La mijlocul anilor 90 clădirii i s-a adăugat un etaji.

Faţadă
Anatol Corobceanu, 15