Alexei Mateevici, 89

Conac urban

Alexei Mateevici, 89
Monument de arhitectură de însemnătate locală, introdus în Registrul monumentelor de istorie şi cultură a municipiului Chişinău, alcătuit de Academia de Ştiinţe.

A fost construită în 1913, după ce în 1912 Egor Panaioti a obţinut permisiunea de a construi o casă într-un etaj. Construcţia casei a fost dirijată de către arhitectul Mitrofan Elladi.

În 1940 era proprietatea lui Donina Chircorov şi Elenei Bulat. Arhitectura a fost realizată în stil eclectic, cu influenţa modernului în caracterul detaliilor.

Este o casă de locuit, ridicată într-un parter pe un demisol înalt, apărut din cauza căderii reliefului, pe un plan alungit, orientat în adâncul parcelei, aliniat la inia roşie a străzii. Planimetria este realizată în baza zonării funcţionale: spre stradă se află încăperile de onoare, legate în anfiladă, iar în fundul casei – prin intermediul unui culoar – dormitoarele şi anexele. Faţada principală are o compoziţie asimetrică, cu patru axe, trei goluri de ferestre şi un gol de uşă, amplasat lateral. Intrarea cu golul uşii în arc în plin cintru, are loc printr-un rezalit, umbrită de o copertină din tablă de fier, susţinută de console din fier forjat cu un design artistic. Ferestrele formează un grup compoziţional, cu accentuarea cornişelor diferite: lateral orizontale, central – în segment de cerc, ferestrele fiind limitate în partea inferioară de un brâu, alcătuit de plitele pervazului cu elemente decorative de suport. Pereţii în partea superioară se termină cu o friză cu imitaţia unor denticule, amplasaţi rar. Colţurile pereţilor şi a rezalitului intrării sunt decoraţi cu lesene cu motivul stilului modern: cercul cu trei striuri.

În componenţa proprietăţii imobiliare intra şi o grădină mare, din partea străzii îngrădită cu un zid din piloni şi închidere din piatră, cu aspectul în spiritul arhitecturii casei – cu denticule, construit pe linia roşie a străzii.

Faţadă
Alexei Mateevici, 93Alexei Mateevici, 87