Alexei Mateevici, 72 (adresa veche Alexei Mateevici, 74)

Vilă urbană a familiei Trapani

Casă individuală (denumire din Registru)
Alexei Mateevici, 72 (adresa veche Alexei Mateevici, 74)
Monument de arhitectură de însemnătate naţională, introdus în Registrul monumentelor de istorie şi cultură a municipiului Chişinău, alcătuit de Academia de Ştiinţe.

A fost construită între anii 1902–1903, în stil eclectic, prezentând un monument valoros de arhitectură civilă.

La 5 iulie 1902, nobilul Alexandru Pavlovici Leonard a vândut consilierului de curte a Dumei orăşeneşti Erast Ferdinandovici Trapani un teren de pământ viran, pe care, "deja la 29 mai 1903, a început construcţia unei case cu parter şi mansardă. După descrierea casei din acelaşi an, casa era construită din piatră, acoperită cu fier, consta din 7 odăi, o bucătărie, spălătorie, dependinţe, o terasă, o remiză pentru trăsură, grajd pentru cai, şi cameră pentru servitor, acoperit cu ţiglă de Marsilia".

Casa este amplasată la colţul cartierului, mărginit de străzile Alexei Mateevici şi Maria Cibotari, cu o mică retragere de la linia străzii. Este construit pe un plan rectangular cu rezalite, cu partea centrală supraînălţată de o mansardă, care atribuie părţii centrale impresia de clădire cu două etaje. Centrul compoziţional al casei este format de o încăpere mare, pătrată în plan, care aminteşte de holul englez, odăile fiind repartizate uniform în jurul său. Intrarea de onoare avea loc printr-o terasă deschisă, alungită de-a lungul părţii centrale a casei (înlocuită cu una bastardă), de unde se intra în hol, trecând printr-un culoar intermediar, unde se afla scara care conducea la etaj. Holul avea şi o altă intrare, prin intermediul unei terase, din partea grădinii din spate.

Compoziţia faţadei principale, orientată spre strada A. Mateevici, este dominată de volumul părţii centrale, soluţionate sub forma unei rezalit, încununat cu o boltă cuplată, care domină deasupra aripilor laterale, alcătuite dintr-un parter. Are patru axe, dintre care şapte goluri de ferestre şi un gol de uşă, amplasat simetric, în aripa din dreapta. Decoraţia plastică este din arsenalul eclecticii, care acoperite cu o culoare deschisă, contrastează cu fundalul: piloni cu bosaje la colţurile pereţilor, ferestre ample, cu ancadramente, în care sunt incluse motive vegetale, o cornişă cu modilioane.

Faţadă
Alexei Mateevici, 73Alexei Mateevici, 71