Alexei Mateevici, 46

Casă individuală

Alexei Mateevici, 46
Monument de arhitectură de însemnătate naţională, introdus în Registrul monumentelor de istorie şi cultură a municipiului Chişinău, alcătuit de Academia de Ştiinţe.

A fost construită între anii 1897–1902.

În iarna anului 1876 consilierul titular Gheorghii Mihailovici Bilevici a achiziţionat de la licitaţia publică proprietatea imobiliară care aparţinuse anterior cetăţeanului grec Adam Ivanovici Kozmopulo (adresa str. Sadovaia, nr. vechi 20). Era "o casă ridicată într-un parter, construită din schelet de lemn şi lampaci, unsă cu lut, acoperită cu un acoperiş în 4 pante din şindrilă. Avea patru camere, tindă şi o bucătărie, podele din scânduri, se încălzea prin două sobe olandeze din cahle. În 1879 a fost cumpărată de Inokentii Leontievici Butov, care demolează vechea casă şi pe acelaşi loc construieşte o casă nouă din piatră, care avea 5 camere, 11 ferestre". În 1944 au fost atestaţi proprietari Gh. Şi Elena Boberneaga.

Casa a păstrat caracteristicile vechie, fără modificarea arhitecturii. Planul clădirii este pătrat, aliniat liniei roşii a străzii, influenţat de stilul modern, în baza tradiţiilor arhitecturii populare. Odăile sunt amplasate de o parte şi alta a intrării, legăturile dintre ele – în anfiladă circulară, cu o intrare de serviciu, din partea curţii, amplasată lateral, în colţul din dreapta. Faţada cu o compoziţie simetrică, are cinci axe, patru goluri de ferestre şi unul de uşă, amplasat în centru. Intrarea este amplasată într-un rezalit, mărginită de doi piloni laţi, cu atic deasupra cornişei. Colţurile casei sunt întărite vizual analogic, ridicate pe tumbele profilate pe fundalul soclului. Efectul artistic este asigurat de contrastul dintre paramentul din piatră spartă aspră, cu fracţie mică şi detaliile de arhitectură din piatră făţuită: ancadramente, muluri, etc.

Faţadă
Alexei Mateevici, 47Alexei Mateevici, 45