Alexei Mateevici, 44

Casă individuală

Alexei Mateevici, 44
Monument de arhitectură de însemnătate locală, introdus în Registrul monumentelor de istorie şi cultură a municipiului Chişinău, alcătuit de Academia de Ştiinţe. Casa a fost construită în a doua jumătate a secolului al XIX-lea.

În iarna anului 1888 cetăţenii oraşului Chişinău, Sevastianova şi Petriukova au vândut lui Gaponov Pavel Avksentii, consilier titular, o casă constituită dintr-un parter, atenansă şi alte construcţii gospodăreşti, aflate în partea a doua a oraşului, pe str. Sadovaia, nr. Vechi 19. Casa avea "5 camere, 10 ferestre, dinspre curte – o verandă din geamuri, o bucătăria şi o cameră pentru servitori". În 1940 aparţinea moştenitorilor familiei Guma.

Clădirea este ridicată pe un plan rectangular, construită într-un etaj, pe un demisol în partea căderii reliefului. Compoziţia faţadei principale a casei este cu cinci axe. Patru goluri de fereastră şi unul de uşă, amplasat lateral, unde creează galeria laterală, cândva din geamuri, astăzi construită. Intrarea, umbrită de o copertină din metal pe console din fier forjat, este dominată de un atic din piatră. Decoraţia plastică este alcătuită elemente în stil eclectic, muluri, ancadramente cu evidenţierea cheii de boltă, plite sub pervaz.


Alexei Mateevici, 45Alexei Mateevici, 42