Alexei Mateevici, 42

Casă individuală

Alexei Mateevici, 42
Monument de arhitectură de însemnătate locală, introdus în Registrul monumentelor de istorie şi cultură a municipiului Chişinău, alcătuit de Academia de Ştiinţe.

Primele ştiri documentare cu privire la proprietatea imobiliară de la colţul străzii Mateevici şi Eminescu, datează din 1856. Primul proprietar al acestor case a fost Toma Andreevici Rom. În decembrie 1862 a fost construită o atenansă în curte. În 1885 proprietatea imobiliară a fost achiziţionată de Duvid Fişel Goldenberg, care, la cumpăna secolelor XIX şi XX, a construit clădirea actuală de la colţ. În 1940, casa avea adresa pe strada Eminescu, 1, aparţinea lui A. şi E. Zilberman, proprietatea imobiliară sub numărul 42, fiind izolată în anii postbelici.

S-a păstrat descrierea detaliată a acestei clădiri din 1902, efectuată de arhitectul V.N. Ţâganco, în care se spunea că "Proprietatea constă dintr-o clădire complet nouă, din piatră, ridicată pe un demisol, liter A şi o clădire veche – liter B. Liter A – casă de locuit cu subsol, piatră pe mortar din var, boltirile din piatră, acoperişul din fier, podelele din lemn, tavanele tencuite, ferestrele şi uşile din pin, scara din lemn, soba din cărămidă."

În subsolul acestei clădiri se afla tipografia ziarului komunist "Iskra". În 1902 tipografia a fost distrusă, averea confiscată şi vândută băncii funciare basarabiene – Tavria. În incinta clădirii se află redacţia ziarului "Capitala".

Casa este construită într-un etaj, ridicată pe un demisol, amplasată la colţul cartierului mărginit de străzile A. Mateevici şi Mihai Eminescu. Clădirea are un plan rectangular, alungit de-a lungul străzii, cu o aripă scurtă orientată spre curte. Faţada are o compoziţie asimetrică cu 13 axe, 12 goluri de ferestre şi unul de uşă, care împarte în 8 şi 4 grupurile de ferestre. Conform tipologiei locuinţelor, casa pare să fi fost reconstruită de mai multe ori, obţinând această compoziţie în urma unor adaosuri consecutive. Intrarea, sub forma unui portal cu partea superioară în consolă, este de origine mai târzie, fiind specific unei utilizări în scopuri publice a clădirii.

Refacerea clădirii din ultimii ani a adus modificări arhitecturii iniţiale. Decoraţia plastică originară, de factură eclectică, a fost înlocuită cu elemente decorative simplificate, înălţimea acoperişul a fost mărită exagerat, portalul intrării înlocuit cu o formă rustică.

Faţadă
Alexei Mateevici, 44Alexei Mateevici, 37