Alexei Mateevici, 33

Case de raport cu pasaj carosabil, în care a locuit Alexei Mateevici

Alexei Mateevici, 33; Liter AAlexei Mateevici, 33; Liter B
Monument de arhitectură, istorie şi artă de însemnătate naţională, introdus în Registrul monumentelor de istorie şi cultură a municipiului Chişinău, alcătuit de Academia de Ştiinţe.

Clădirea a fost construită la sfârşitul secolului al XiX-lea. La începutul secolului al XX-lea în casă locuiau moştenitorii preotului Sinevici. În 1940 era proprietatea Iuliei Ştiuca.

În anii 1915–1917 de viaţă aici a locuit poetul Alexei Mateevici. În anul 1990 a fost instalată o placă comemorativă.

Proprietatea imobiliară prezintă trei clădiri, dintre care două formează un complex, despărţit printr-un pasaj carosabil, aliniat la linia roşie a străzii. Ambele case au planurile soluţionate identic, unghiulare, cu o aripă alungită în adâncul parcelei. Sunt amplasate simetric faţă de axa comună, care trece prin poarta de acces în curte. Fiecare casă are câte trei axe, toate de ferestre, intrarea în imobile fiind din partea curţii. Faţadele au paramentul din zidărie aparentă, cu detaliile cioplite în spiritul stilului modern, partea centrală fiind dominată de un atic cu formă complexă (s-a păstrat doar aticul de la casa din dreapta).

Faţadă
Alexei Mateevici, 36Alexei Mateevici, 31 A,B