Alexei Mateevici, 22

Casă individuală

Alexei Mateevici, 22
Monument de arhitectură şi istorie de însemnătate locală, introdus în Registrul monumentelor de istorie şi cultură a municipiului Chişinău, alcătuit de Academia de Ştiinţe.

Clădirea a fost construită la mijlocul secolului al XIX-lea după un proiect model. Până în 1889 a aparţinut Paraskoviei Izonenkova, când a fost cumpărată de la licitaţie de către Feodosii Terentie Şostakovsky. Din 1902 în această casă a locuit electricul Conducerii guberniale Ivan Grigorievici Nemţan, care a contribuit mult la electrificarea Chişinăului şi a altor oraşe din Basarabia.

Este o casă într-un etaj, aliniată la linia roşie a străzii. Faţada principală are o compoziţie asimetrică, cu 7 axe, 6 goluri de ferestre şi unul de uşă, amplasata lateral, spre stânga, care conducea printr-o galerie în interiorul casei. Arhitectura casei a suferit modificări: a fost soluţionată o nouă intrare în axa de simetrie a faţadei, intrarea veche fiind astupată cu zidărie. Pe o jumătate a faţadei s-au păstrat ancadramentele cu ornamente vegetale, caracteristice pentru jumătatea secolului al XIX-lea.

Faţadă
Alexei Mateevici, 23Alexei Mateevici, 21