Alexandru Lăpuşneanu, 2

Clădirea fostului orfelinat "Balş"

Alexandru Lăpuşneanu, 2
Monument de arhitectură de însemnătate naţională, introdus în Registrul monumentelor de istorie şi cultură a municipiului Chişinău la iniţiativa Academiei de Ştiinţe.

În 1900 Izrael Goldenberg a vândut Orfelinatului "Balş" un teritoriu enorm de 1500 stânjeni pătraţi, aflat între străzile Lăpuşneanu, Toma Ciorbă şi 31 August, pe care în 1902 a fost construită o clădire în două etaje, ruidicată pe subsol. În această clădire au fost cazate cca 100 de fetiţe. Autorul proiectului Vladimir Nicolae Ţâganco.

Clădirea este construită la colţul cartierului, construită cu faţadele pe liniile roşii ale străzilor, pe un plan unghiular, cu aripa lungă de-a lungul străzii A. Lăpuşneanu. Este ridicată în două nuveluri, un parter şi un etaj, cu faţada principală orientată spre strada 31 August. Planimetria este specifică instituţiilor de instruire de la sfârşitul secolului al XIX-lea, cu 30 săli de clasă şi dormitoare, săli de festivităţi, culoare luminoase şi o capelă şcolară.

Faţada principală are o compoziţie simetrică, cu două rezalite laterale, cu câte o fereastră, şi cu partea centrală înfundată. Acolo se află porticul intrării, cu doi piloni, care susţin un balcon, la care ieşirea este prin trei uşi cu golurile în arc. Ferestrele amplasate în rezalite au partea superioară în arc în plin cintru, cu arhivolte late, restul ferestrelor sunt rectangulare, cu ancadramente din muluri. Rezalitele sunt evidenţiate prin frontoane triunghiulare, pe fundaluri de atice rectangulare, unite cu aticul central al intrării printr-un parapet din fier. Aceiaşi compoziţie cu rezalite laterale, încununate de frontoane rectangulare a fost folosită la soluţionarea faţadei laterale. Colţurile clădirii au fost întărite prin bosaje.

Faţadă
Alexandru Lăpuşneanu, 3Alexandru Lăpuşneanu, 1