Alexandru Lăpuşneanu, 1

Casă individuală

Alexandru Lăpuşneanu, 1
Monument de arhitectură de însemnătate naţională, introdus în Registrul monumentelor de istorie şi cultură a municipiului Chişinău la iniţiativa Academiei de Ştiinţe.

În avara anului 1911 Elena Remmer, fiica consilierului de curte, profesor de desen Constantin Remmer, a împrumutat bani pentru construcţia unei case de piatră, în construcţieă. Se cunoaşte descrierea casei din 1915: "Casă din piatră, într-un etaj, constă dintr-un apartament, alcătuit din cinci încăperi, 10 ferestre". Casa a fost finisată în 1928 în stilul modernului raţional.

Este o casă de mici proporţii, pătrată în plan, amplasată la colţul cartierului, pe format de intersecţia str-lor A. Lăpuşneanu şi Şciusev.

Faţada principală are o compoziţie asimetrică, cu intrarea înfundată, ce corespunde planului tradiţional. Decorul simplu este cioplit în piatră, cu amplasarea ferestrelor la colţurile clădirii, orientate spre stradă, cu proporţiile alungite, sunt caracteristice caselor de locuit din Chişinău din anii ’20 ai secolului al XX-lea. Paramentul casei tencuit neted, cu includerea unor casete rectangulare cu factură aspră din piatră spartă. Plinte late mărginesc conturul ferestrelor, şi sub forma unor brâie desparta soclul şi friza superioară de pereţi. Uin Aacoperiş înalt, aidoma unei căciuli, oferă casei un aspect autohton.

Faţadă
Alexandru Lăpuşneanu, 2