Alexandru Lăpuşneanu, 14

Casă individuală

Alexandru Lăpuşneanu, 14
Monument de arhitectură de însemnătate naţională, introdus în Registrul monumentelor de istorie şi cultură a municipiului Chişinău la iniţiativa Academiei de Ştiinţe.

Clădirea a fost construită la începutul secolului al XX-lea, aparţinea lui Budukov Fiedor şi Maria. S-a păstrat descrierea din 1915 a casei: "Casă din piatră, într-un parter, prezintă un apartament, cu inci odăi şi 1 ferestre".

Casa este amplasată cu o retragere de la linia roşie a străzii, ridicată într-un parter.

Faţada principală are o compoziţie asimetrică, alcătuită din patru axe compoziţionale, dintre care trei sunt de goluri de ferestre şi unul al uşii de intrare, amplasată într-un rezalit, spre dreapta, unde se afla poarta de acces în curte. Intrarea este evidenţiată printr-un atic cu fereastra de aerisire a podului. Arhitectura casei este spiritul stilului mdern, cu inspiraţie din arhitectura populară. Pamentul faţadei principale este în zidărie aparentă din piatră făţuită, cu detaliile cioplite, tributare neoclasicismului – denticuli la cornişa casei şi a ferestrelor, ancadramente la ferestre. Specific stlului modern este amplasarea casei cu o retragere de la linia roşie a străzii, cu amenajarea unui terase în faţă.

Faţadă
Alexandru Lăpuşneanu, 16Alexandru Lăpuşneanu, 10