Alexandru cel Bun, 95

Casă cu apartamente de raport

Alexandru cel Bun, 95
Monument de arhitectură de însemnătate locală, introdus în Registrul monumentelor de istorie şi cultură a municipiului Chişinău, alcătuit de Academia de Ştiinţe.

Datează de la începutul secolului al XX-lea. În 1916 aparţinea lui M.Ia. Raznoşcik, iar în 1940 mai avea un proprietar, pe L. Adeşkii.

Casa are un plan dreptunghiular, aliniat liniei roşii a străzii, cu două apartamente, cu planimetrie şi dimensiuni diferite. O galerie alungită, cu încăperi auxiliare la margini, ocupă toată lungimea faţadei orientată spre curte, pe unde are loc intrările secundare în locuinţe. Spre curte casa are o aripă, ridicată pe un subsol, care a fost construită concomitent cu clădirea principală.

Faţada principală avea o compoziţie asimetrică, soluţie accentuată de intrările principale, amplasate lateral, cu o disimetrie, şi de parapetul din piatră de o configuraţie plastică, care ocupa întreaga faţadă a clădirii, păstrat doar în partea centrală a clădiri. În centrul se afla o fereastră de aerisire a podului de sub acoperiş. Decorul este caracteristic stilului modern, cu reminiscenţe eclectice.

Arhitectura faţadei a fost modificată în ultimii ani. S-a înlocuit parapetul de piatră, printr-un l atic eclectic.

Faţadă
Alexandru cel Bun, 98Alexandru cel Bun, 93