31 August 1989, 33

Casă individuală

31 August 1989, 33
Monument de arhitectură de însemnătate locală, introdus în Registrul monumentelor de istorie şi cultură a municipiului Chişinău la iniţiativa Primăriei.

În 1881 Leib Kofman a fost recunoscut proprietar "în drept de vechime", adică nu mai puţin de 30 de ani, a unei case într-un parter, construită după un proiect model la mijlocul secolului al XIX-lea, "trei stânjeni", în care se aflau trei odăi şi bucătăria.

Casa este ridicată într-un parter, cu planul rectangular alungit în adâncul parcelei, cu faţada principală construită pe linia roşie. Faţada principală cu trei axe compoziţionale, două de ferestre şi una de uşă, amplasată lateral, spre stânga, spre intrarea în curte. Arhitectura casei a fost refăcută în piatră la începutul secolului al XX-lea, când a obţinut expresia actuală. Intrarea (azi înlocuită cu o fereastră) se află într-un rezalit, dominat de un atic, parte componentă a parapetului din colonete stilizate. Paramentul casei a fost acoperit de o tencuială bastardă de tip "şuba". Detaliile arhitectonice, soluţionate în stil modern au dispărut, păstrându-se doar în partea superioară a casei.


31 August 1989, 3431 August 1989, 32