Vlaicu Pîrcălab, 35 A,B (colţ str. Bucureşti)

Casă de raport

Conac urban (denumire din Registru)
Vlaicu Pîrcălab, 35 A,B (colţ str. Bucureşti); Liter AVlaicu Pîrcălab, 35 A,B (colţ str. Bucureşti); Liter B
Monument de arhitectură de însemnătate locală, introdus în Registrul monumentelor de istorie şi cultură a municipiului Chişinău la iniţiativa Primăriei.

În 1940 aparţinea lui Brazet Emil.

Este o proprietate imobiliară, amplasată la colţul cartierului, care constă din două clădiri.

Liter A. Este o casă de raport pentru trei apartamente, construită la colţul cartierului, ridicată pe un plan rectangular, într-un parter, cu faţadele aliniate la liniile roşii ale străzilor.

Faţada principală, orientată spre strada Bucureşti, are o compoziţie simetrică, din 13 axe, dintre care două sunt uşi de intrare în apartamente separate. Faţada laterală are o compoziţie simetrică, cu uşa de intrare amplasată central, în rezalit. Ferestrele sunt rectangulare, fără ancadramente. Deasupra intrării s-a păstrat frontonul triunghiular.

Liter B. Este o clădire alcătuită dintr-un parter, ridicată pe un demisol înalt, cu planul rectangular, cu faţada aliniată la linia roşie a străzii. Faţada are o compoziţie simetrică, alcătuită din şapte axe, iniţial toate goluri de ferestre, dintre care una a fost înlocuită cu o uşă, amplasată central.

Decoraţia plastică, care a fost în stil clasicist, a fost distrusă, păstrându-se numai la pilonii porţii de intrare în curte.

Faţadă
Vlaicu Pîrcălab, 38 (în curte)Vlaicu Pîrcălab, 34 (colţ str. Bucureşti)